preloder
Bulwar w Gdynii
TYP ZABUDOWY: Użyteczność publiczna
LOKALIZACJA: Gdynia
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 380m2
ROK: 2017
ZESPÓŁ: GDA
Koncepcja budynku wielofunkcyjnego na Gdyńskim Bulwarze.
Architektura projektowanego obiektu wpisuje się w morski charakter miasta Gdyni – prosta, modernistyczna elewacja w jasnej kolorystyce ( biel, jasne drewno, elementy szarego kamienia) z dużą ilością przeszkleń.
W projektowanym obiekcie dużą wagę przywiązuje się do potrzeb związanych z funkcjonowaniem jednostki ratowniczej – na piętrze wyznaczono pomieszczenie do obserwacji plaży, a na parterze bezpośrednio od strony bulwaru i plaży punkt medyczny (ratownicy mają ok. 300-400 interwencji w sezonie – skaleczenia, złamania itp.)
Zgodnie z wytycznymi zaprojektowano węzeł szatniowy dla kobiet i mężczyzn wraz z prysznicami, który w sezonie letnim służy ratownikom, a w sezonie zimowym – morsom.
Funkcją uzupełniającą jest gastronomia –kawiarnia z barem- w parterze projektuje się ladę barową wraz z niewielkim zapleczem magazynowym (współdzielonym z ratownikami / obsługą wyciągu nart wodnych) i zapleczem socjalnym oraz toaletą dostępna dla gości lokalu. Na piętrze projektuje się nieduży taras widokowy oraz salę gastronomiczną.
Takie zestawienie funkcji zapewni całoroczne funkcjonowanie obiektu.

Copyright © 2019 GDA Architekci. Wszelkie prawa zastrzeżone. WYKORZYSTANIE MATERIAŁÓW Z TEJ STRONY BEZ ZGODY AUTORA ZABRONIONE. Created by Sawart Studio.